piątek, 1 lipca 2011

Ciasto 'dla taty'- przepis


Najpierw kilka słów o samym wypieku. Niewątpliwie jest idealny dla miłośników czekolady, z którą łaczy się nuta owocu. Ciasto pokryte jest polewą przypominającą gęsty lukier czekoladowy-dżemowy, nie trzeba jednak męczyć się z równomiernym rozprowadzaniem jej na cieście, gdyż samoistnie tworzy się podczas pieczenia. Ciasto idealne, gdy tworzymy je 'od serca' dla osoby nam bliskiej, lub gdy chcemy je podarować komuś, choćby po to by wywołać uśmiech na zasmuconej twarzy. Niezależnie od tego dlaczego lub dla kogo je pieczemy, samo jego przygotowywanie sprawia, że staje się ono unikalną cząstką nas którą możemy sie z kimś podzielić. Życzę wszyskim miłego pieczenia i jeszcze wspanialszego rozkoszowania się smakiem.



Ciasto czekoladowe z polewą i owocami

składniki:

polewa:
po 50g dobrej jakości ciemnej, gorzkiej czekolady oraz czekolady mlecznej
150g dżemu malinowego/jagodowago
125ml chudej śmietany

ciasto:
30g dobrej jakości kakao
60ml mleka
nasiona z 0,5 laski wanilii
3 krople aromatu waniliowego
90g dżemu malinowego/jagodowego
115g miękkiego masła
65g cukru pudru
2 jajka
125g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g malin / jagód

owoce i opcjonalnie literki do dekoracji



przygotowanie:

Przygotować okrągłą formę do ciasta o śr. 18-22 cm i nasmarować ją grubą wastwą tłuszczu

polewa:
Do małego rondla włożyć składniki na polewę- czekoladę, dżem i śmietanę. Wstawić na średni ogień i gotować aż do uzyskania gładkiej masy. Przelać do przygotowanej formy.

ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury ok 160-165 st.C

W misce wymieszać kakao z ok 125 ml wrzącej wody, aż do otrzymania gładkiej masy. Dodać mleko, wanilię, aromat waniliowy i dżem. Ubić by składniki się połączyły.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę, wciąż ubijając dodawać pojedynczo jajka.
Do osobne miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dużą łyżką wmieszaćmąkę oraz masę kakaową do kremowej masy, dodając je naprzemian. Na końcu dodać maliny (lub jagody) i wymieszać.

Ciasto przelać do formy z polewą i dokładnie rozprowadzić. Piec ok.35 minut lub do momentu aż zesztywnieje. Odstawić do wystygnięcia na 15 minut i wyłożyć na talerz odwracając do góry dnem.
Udekorować owocami i jeśli to jakać specjalna okazja ułożyć z literek dowolny napis.
Podawać na zimno lub na ciepło z gałką lodów.



Bon Appétit!

4 komentarze:

Related Posts with Thumbnails