sobota, 18 czerwca 2011

Amaretti al Caffé



Amaretti al Caffé

Kruche ciastka na bazie pasty migałowej o kawowym posmaku espresso. Mieszankę aromatów dopełnia garnisz z kawowego lukru i prażonych migdałów. Nie są to typowe ciastka 'Amaretti' jednak intensywna migdałowa nuta przywodzi na myśl te oryginalne włoskie ciastka. Nie za słodkie, idealne do popołudniowej kawy z dodatkiem likieru.

Amaretti al Caffé

(15-20 ciastek)


składniki:
175g migdałowej pasty (BIO)
5 łyżek zaparzonego, ostudzonejo espresso (lub więcej)
1 łyżka mielonych, prażonych ziaren kawy
1 białko

garść migdałów w płatkach

lukier: w zależności od upodobać co do gęstości wymieszać w odpowiednich proporcjach cukier puder oraz zaparzone espresso

przygotowanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub przygotować sylikownową podkładkę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 st. C. Mikserem lub drewnianą pałką utrzeć pastę na gładką masę, dodać espresso i dalej usierać, jeśli masa jest mało słodka można również dodać cukru pudru. Do masy wsypać dobrze zmielone ziarna kawy i wymieszać. Białko ubić na gęstą pianę i delikatnie połączyć z masą ( najlepiej zrobić to łyżką, nie mikserem!). Tak przygotowaną masę nakładać łyżką na blachę formując owalny kształt ciastek. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.

Na patelni podprażyć migdały. Gdy ciastka przestygną polać je lukrem i posypać migdałami.

Bon Appétit!




English version

Ingredients:
(15-20 cookies)

6 ounces almond paste (See Note)

5 tablespoon (or more) brewed espresso, cooled
1 tablespoon coarsely ground Italian-roast espresso beans
1 egg white

handful of flaked almonds

icing: mix caster sugar with cooled brewed espresso

Directions:

Butter or line a baking sheet with parchment. Preheat oven to 300°F. In a food processor container with the steel blade attachment, place the almond paste and process until smooth, about 1-1/2 minutes. Add the brewed espresso, ground espresso beans, if it's not sweet enaugh add some caster sugar. In another bowl place egg white,whisk it using an electric mixer with a whisk attachment. Mixture should be stiff and glossy. Add whisked egg white to almond mixture and  stir slowly and carefully with spoon (don't use electric mixer). When it's smooth spoon mixture on the prepared baking sheet forming oval shape cookies. Bake for 25 to 30 minutes, until lightly browned on the edges. Cool on racks. Prepare icing and roast almonds on pan. Than cover cookies with icing and roasted almonds.

Bon Appétit!


5 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie :-) Ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli spotkam gdzieś migdałową pastę na pewno ją kupię - takie ciasteczka są warte wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. och, piękne.
    takie małe, słodkie, na jeden kęs.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne są te ciasteczka do chrupania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails