poniedziałek, 20 czerwca 2011

Waffles, czyli o gofrach od kuchni.



Waffles, popularnie zwane 'goframi'.
Kultową stolicą 'waffles' jest Belgia (zaraz po niej USA). To ponoć tam są te najlepsze. Amerykanie nie pozostają jednak w tyle i tworzą swoją własną historię slodkiego cuda. Typowy kształt gofrów nadany przez charakterystyczny wzorek przypominający szachownicę bądź plaster miodu wywodzi sie z XIII wieku. Od tego czasu 'gofra' (w XIII wieku 'wafer')  nazywano odmiennie w różnych rejonach:  we Francji 'gaufre',w Niemczech 'Waffel', a w XVIII-wiecznej Ameryce 'waffle'. Obecnie najbardzie popularne są gofry belgijskie robione na bazie ciasta drożdżowego, podawane na ogół z cukrem pudrem, ewentualnie innymi dodatkami jak bita śmietana czy owoce. Amerykańskie 'waffles' podawane sa na ogół jako rodzaj 'słodkiego śniadania' (sweet breakfast) i serwowane z dodatkiem syropu klonowego i owoców. W USA popularna jest też 'wytrawna' odmiana gofrów np. ze smażonym kurczakiem (fried chicken) i gulaszem z fasolki kidney (kidney stew).

Ja zamieszczam przepis na 'zdrowe gofry', o mniejszej zawartości masła i cukru, a z dodatkiem nasion lnu.


Waffles

składniki:
10-15 waffles

4 łyżki roztopionego masła.
1/3 szklanki brązowego cukru
360g mąki
2 łyżki mielonych nasion lnu
łyżeczka proszku do pieczenia
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
250 ml mleka
3 jajka (osobno białka i żółtka)
sok z 1 pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy

przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę.

W misce wymieszać brązowy cukier, mąkę, len, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do suchych składników dodać żółtka jaj oraz mleko, dokładnie wymieszać.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Wymieszać połowę piany z przygotowaną wcześniej masą. Po wymieszaniu wlać masę do pozostałej piany z białek i delikatnie mieszać do całkowitego połączenia się składników (nie miksować!)
Dodać rozpuszczone masło, sok z 1 pomarańczy oraz skórkę z połowy owocu. Wymieszać na gładką masę.
Jeśli to konieczne natłuścić gofrownicę. Nalewać niewielką ilość masy (ok. 1/3 szklnaki) na formę , jednak to zależy od wielkości formy gofrownicy!

Podawać z dodatkami, np:
- z jogurtem greckim i jagodami, polane syropem jagodowym oraz szklaną mleka z niewielką ilością pianki posypanego sproszkowaną czekoladą

- z truskawkami, ugarnirowane jogurtem greckim oprószonym kakao

- z cukrem pudrem i poziomkami oraz dodatkowo jogurtem greckim lub waniliowym

- w wersji BLACK&WHITE, podawane na białych i czarnych talerzykach, oprószone cukrem pudrem oraz kakao, podane z małą filiżanką espresso

- nuts&honey, czyli oblane miodem i posypane podprażonymi orzechami, podawane z gałką lodów

Have a sweet and tasty breakfast!

English version

Ingredients:


4 tablespoons butter, melted
1/3 cup brown sugar
2 1/4 cup whole wheat flour
2 tablespoons cold milled flax
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon
1 cup milk
3 eggs, separated whites and yolks
juice of one orange
zest of half an orange

Directions:

Preheat waffle iron.
Sift brown sugar, flour, flax, baking powder, salt and cinnamon together in a bowl. Add egg yolks and milk to dry ingredients and beat together thoroughly.
In a separate bowl, beat egg whites until stiff. Stir 1/2 of the egg whites into the waffle batter, and then fold in the remaining egg whites and stir (do not beat) until mixed. Add butter, orange juice and zest, and mix until smooth.
Grease the waffle iron, if necessary. Pour scant 1/3 c of batter on the heated waffle mold. Makes about 10-15 waffles, depending on the size of your waffle iron.

Have a sweet and tasty breakfast!



P.S.
Z czym Wy lubicie gofry? Może pomożecie mi odkryć nowe smaki... :)

5 komentarzy:

  1. obrazki są niesamowite. jak z kulinarnego magazynu.. nie wiedziałam skąd oryginalnie pochodzą gofry. a najbardziej lubię te z bitą śmietaną albo najprościej posypane cukrem pudrem..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dotad najlepsze gofry jadlam w Belgii wlasnie. Najbardziej lubie te maslane, zbite, ciezkie. I zdecydowanie na slodko; wersja z gulaszem z fasolki troche mnie przeraza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe gofry! Widzieliśmy kiedyś amerykański program o gofrach i wersje wytrawne bardzo nas zaskoczyły :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę się napatrzyć na Twój stół... wygląda pięknie, powiew lata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona wersja to włąśnie ta przedstawiona przez ciebie, z jagodami. Cudo :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails