sobota, 16 października 2010

WBD i mój pierwszy chleb.

Tak, tak kochani dziś mamy Światowy Dzień Chleba (World Bread Day).

World Bread Day 2010 (submission date October 16)


Właściwie już dobiega on końca.
Dowiedziałam się o nim niedawno, bo około tygodzień temu,
lecz pierwszą moją myślą było:

'Upiekę mój pierwszy chleb'


Dość opornie się do tego zbierałam, ale to przez liczne utudnienia czasowe. Lecz dziś wiedząc, że mam ostatni dzień i kierując się wspaniałą ideą Dnia Chleba w końcu mogę powiedzieć, że jestem z siebie dumna, bowiem mam go, mam go jak na dłoni, mój pierwszy, okrąglutni bohenek chleba. Nie wiedziałam, że coś tak małego, taki drobny wyraz ludzkiej pracy, może dawać tyle szczęścia. W całym domu roznosi się ten radosny zapach pieczywa, a smak...no ba! mało mówić, że wspaniały, wiem jestem nieskromna, ale dziś mi wolno, bo to mój wielki dzień- Dzień Pierwszego Chleba.


A teraz trochę o moim wypieku:

Hätäleipä- fiński chleb, określany jako 'awaryjny', szybki, łatwy o oryginalnym smaku nadanemu przez melasę. Przepies z bloga Liski.

Hätäleipä

składniki:
20 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody (40-45 st C)
2 łyżki melasy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 szkl mąki żytniej (dowolnego typu)
1,5 szkl mąki pszennej


przygotowanie:
Drożdże rozczynić w misce z ciepłą wodą. Dodać melasę, odstawić na 3-5 minut. Dodać oliwę, sól i mąkę żytnią, wymieszać.

Dodać mąkę pszenną, zamieszać 50 razy.

Z ciasta uformować okrągły bochenek bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest luźne przełożyć bochenek do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami

Odstawić do wyrastania na 30-60 minut.

Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.



Życzę wszystkim pysznych, chlebowych snów.

Bon Appétit!

English version

World Bread Day- Hätäleipä

Ingredients:

20 g fresh yeasts
200 ml warm water (40-45 st C)
2 tablespoons molasses
1 tablespoon olive
1 teaspoon salt
1/2 cup rye flour
1,5 cup wheat flour

Direstions:
Beat yeasts with warm water (use fork) in a bowl. Add molasses, let it stand for 3-5 minutes. Add olive oil, salt and rye flour and mix. Add flour and knead 50 times.

Form round loaf and place on baking tray covered with baking paper or put the dough in basket sprinkled with flour. Let the dough rise for 30-60 minutes.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.

Preheat the oven to 446F. Sprinkle loaf with flour and put it into the oven sprinkled with water.After 10 minutes of baking reduce temperature to 410F and bake for next 20-30 minutes.
 
Bon Appétit!

11 komentarzy:

  1. Dokładnie tak samo się czułam, kiedy upiekłam swój pierwszy chleb :) Niesamowita satysfakcja i zachęta do dalszych prób. Życzę Ci jeszcze wielu udanych bochenków i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję!
    Ten chlebek jest pyszny, bardzo go lubię:)
    Pięknie Ci wyszedł, powodzeniaw dalszych zmaganiach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to wlasnie jest...w chlebie jest rodzaj magii, choc przeciez jadamy go codziennie. Pieczeniu chleba towarzyszy wiecej emocji niz przygotowanie przyjecia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten chleb! A twoj wyszedl przesliczny. Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb ma w sobie to "coś" :) Może zapach lub fakt własnoręcznego wykonania, albo i to i to :) Tylko uważaj, z biegiem czasu (czytaj: im więcej pieczywa upieczesz samodzielnie)patrzy się na sklepowe bochenki z coraz większą niechęcią :P
    Bardzo fajny przepis, uwielbiam pieczywo, do którego jest dodana melasa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. co za debiut!
    bochenek wygląda iście królewsko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję! Chleb wygląda świetnie, a dodatek melsay upewnia mnie w przekonaniu, że jest bardzo pyszny!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Is this really your first bread? Congrats, well done! Dziekujemy za udzial w World Bread Day.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails